20 Apr 2022

Prispevek

Internet

Izbira domenskega imena: 4 napake

Izbira domenskega imena: 4 napake

Če ste v fazi izbire in registracije nove domene, vam bo še kako prav prišlo nekaj nasvetov. Izbira domene je zelo pomemben korak na poti do nove spletne strani in čeprav morda ni videti, lahko že v tej točki naredite kar nekaj napak.

Registracija prave domene je še kako pomembna za prepoznavnost in dobro obiskanost strani, pa tudi za dobre ocene spletnih iskalnikov. Kaj si o domeni mislijo slednji, je zelo pomembno za vaš posel, zato preverite, kako se izogniti štirim napakam pri izbiri domenskega imena.

1. Dolžina imena

Človek včasih ne more preko sebe in želi v eni potezi celotnemu svetu pokazati in povedati vse. A naj to ne bo domensko ime. To mora biti kratko, jasno in lahko zapomnljivo. Če bo ime domene predolgo, ne bo ostalo v spominu tistih, ki se bodo srečali z njim, kar pomeni, da bodo naslednjič vpisali napačnega in morda celo pristali pri konkurentu.

Dolžina imena domene
Dolžina imena domene je pomemben dejavnik izbire.

Dolga domenska imena so moteča tudi za spletne iskalnike, ki želijo svojim uporabnikom servirati kar najbolj kvalitetne zadetke glede na njihove poizvedbe. Ker si dolgih imen ne bodo mogli hitro zapomniti, je to prvi signal, da takšna stran ne bo zadovoljila njihovega okusa.

2. Pozabite na posebne znake

Čeprav je sedaj že lep čas možno registrirati tudi domene s šumniki, pa to vendarle ne bi bila najbolj modra poteza. Na prvi pogled se sliši zanimivo, a ko pride do prakse, postane stvar precej drugačna. Šumniki namreč še vedno povzročajo velike težave večini strežniških sistemov.

Ti jih ne znajo pravilno pretvoriti, kar ima za rezultat nedelujoče e-poštne naslove. Precej velika težava, kajne? Tudi na splošno se tovrstna domenska imena niso prijela in jih na spletu skorajda ni videti. Lahko pa zgolj iz promocijskega vidika takšno domeno preusmerite na enako domensko ime brez šumnikov.

3. Naj bo čimbolj naravno

Že res, da danes z leve in desne poslušamo o spletni optimizaciji in ključnih besedah, a se je pri domenskem imenu potrebno nečesa zavedati. Spletni iskalniki že dolgo ne dajejo več praktično nobenega poudarka na to.

Precej bolj je pomembno, da domena predstavlja blagovno znamko, ime podjetja oziroma določeno panogo. Mnogo bolje boste naredili, če boste izbrali domensko ime, ki gre hitreje v uho in si jo bodo ljudje lažje zapomnili.

4. Brez skakanja v zelje

V trenutkih, ko boste iskali primerno ime domene za svojo novo spletno stran, se lahko zgodi, da boste naleteli na prosto domeno, ki bo precej znana ali celo ime katere izmed blagovnih znamk. Na prvi pogled odlična novica, kajne?

A ne tako hitro. Registracija domene z imenom zaščitene blagovne znamke vam bo prinesla več težav kot koristi. Domeno boste v primeru domenskega spora izgubili, zato se predhodno pozanimajte, da to ime ni med registriranimi blagovnimi znamkami.

Kot vidite, izbira domenskega imena vendarle ni tako zelo preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. Čeprav je registracija domene nadvse enostavna in ne terja veliko znanja ali časa, pa je nekaj časa vendarle vredno posvetiti izbiri imena. To bo namreč postalo obraz vaše spletne strani in ime, s katerim se bo pojavljala na oglasnih materialih in drugje.

V branje priporočamo ...