29 Jul 2021

Prispevek

Internet

Sumljiva e-poštna sporočila – bodite previdni!

Sumljiva e-poštna sporočila – bodite previdni!

Uporaba spleta je v zadnjih letih dosegla izjemne številke, saj je ta dostopen že praktično povsod. Enako kot nam na eni strani prinaša koristi, pa na drugi strani na nas tam prežijo tudi nevarnosti. Nepridipravi postajajo vse bolj sofisticirani, zato je dobro biti še bolj previden.

Na nas prežijo ljudje in zlonamerne kode, ki se želijo dokopati do naših osebnih podatkov, bančnih kartic, ali pa nas želijo pretentati s kakšno dodelano zgodbo, da bi jim kar sami poslali nekaj denarja. Čeprav se komu zdi to skoraj nemogoče, pa je iz dneva v dan še vedno ogromno primerov, ki trdijo drugače.

Zlonamerna e-poštna sporočila

Tako imenovani »phishing« je še vedno ena tistih taktik, s katerimi nepridipravi povzročijo ogromno škode. Če smo v preteklosti tovrstne napade s pomočjo spletne pošte kaj hitro prepoznali, pa tudi ta način postaja vse bolj prepričljiv. Prvi znak za alarm je e-pošta, katere vsebina je slovnično nepopolna in že na prvi pogled napisana s spletnim prevajalnikom.

Težava v zadnjem obdobju pa postaja e-pošta ki je sila dodelana, nosi tudi ustrezne grafične komponente in je dejansko videti kot uradno obvestilo banke ali podobne ustanove. V tem primeru bodite pozorni na domeno, iz katere je sestavljen e-poštni naslov pošiljatelja. Ta mora biti namreč enak domeni banke ali podjetja, od koder prihaja.

Več vrst zlorabe

Nevarnosti, ki prežijo na prejemnika takšne e-pošte, so različne. Lahko zahtevajo prijavo in vpis gesla v bančni sistem, pri tem pa povezava vodi na stran nepridiprava, ki je videti enako kot uradna. Še enkrat; bodite pozorni na sam spletni naslov in ne pošiljajte gesel, saj banke tega na ta način nikoli ne zahtevajo.

V e-pošti pa se lahko skrivajo tudi priponke z virusom, kot so na primer na videz povsem neškodljive excel tabele. Ko jo prejemnik odpre, želi datoteka omogočitev neke funkcije in takrat ste le še klik oddaljeni od katastrofe. Takšna okužena datoteka lahko okuži vaš računalnik ali pa kar celotno informacijsko omrežje v podjetju oziroma doma.

E-poštno izsiljevanje

Še eden pogostih trikov s strani nepridipravov je tako imenovano e-poštno izsiljevanje. Navadno je vsebina takšnega sporočila sestavljena v smeri tega, da so vas zalotili pri ogledovanju nespodobnih vsebin na spletu in vas celo posneli preko spletne kamere.

V zameno, da fotografij in posnetkov ne objavijo, zahtevajo neko določeno vsoto. Ta pa navadno ni navedena v dolarjih ali evrih, pač pa v kripto valutah, saj so te praktično neizsledljive. Ne nasedajte, saj vas z 99 % gotovostjo ni nihče posnel in ste dobili to sporočilo, ker se je vaš naslov pač znašel na spletu in v neki škodljivi bazi.

Prijavite vse sumljive zadeve

Če se vam v nekem trenutku zazdi, da so vas želeli prevarati ali ukrasti podatke, vdreti v sistem in podobno, dogodek vedno prijavite. V ta namen lahko zadevo prijavite na SI-CERT in tudi na policijo. Z vašo prijavo bodo ustrezni organi dobili pomembne informacije o boju proti spletnim prevaram.

Hkrati pa boste od njih prejeli tudi odgovor, ki bo v veliki večini razbil vaše strahove in pregnal tesnobo. Zavedajte se, da niste sami in da je vedno na voljo nekdo, ki vam bo priskočil na pomoč.

V branje priporočamo ...