29 Jul 2021

Prispevek

Internet

Kaj kupiti: pametni telefon ali računalnik?

Kaj kupiti: pametni telefon ali računalnik?

Tehnologija napreduje iz dneva v dan, in danes se le še nostalgično spominjamo prvih računalnikov, ki so v naša življenja vnesli kar nekaj vznemirjenja. Spreminjati so se pričeli delovni procesi, igre so počasi začele prihajati v vse več domov, spremenil se je način komunikacije.

In potem so prišli pametni mobilni telefoni. Sprva morda malce okorni, a z vsakim modelom pametnejši in uporabnejši. Danes lahko rečemo, da že povprečen pametni telefon zmore nadomestiti večino orodij, ki jih uporabljamo na računalniku. In ne le to. Omogoča jih tudi mnogo več.

Pisarna v žepu

Pametni telefoni so ves čas na dosegu roke, nosimo jih v žepu ali torbici. Na ta način pa nam sledi tudi delo. Največkrat spletno pošto preverimo ravno na telefonu, nanjo odgovorimo in uredimo reči, ki se načeloma izvajajo v pisarni. Tako smo postali dosegljivi vedno in povsod. Da ne bi videli šefovega maila ali e-pošte stranke, tako ni več izgovorov.

Po eni strani čudež tehnologije zato postane tudi bič božji. Kljub temu pa nam olajša marsikatero opravilo, saj denimo lahko uredimo kakšno službeno zadevo kar na poti in nam zaradi tega ni potrebno sedeti v pisarni. K sreči pa pametni telefoni ne prinašajo zgolj več dela.

Informacije in zabava

Če je na začetku dobe pametnih telefonov veljalo, da so paketi za prenos podatkov precej dragi, pa ima dandanes praktično vsak v žepu vedno na voljo dobesedno neomejen prenos podatkov. Splet je tako postal mobilen in vedno pri roki.

Uporaba telefona za zabavo
Uporaba telefona za zabavo, pridobivanje informacij in ogled video vsebin.

V vsakem trenutku imamo na dosegu prstov vse potrebne informacije, novice, videoposnetke, skratka vse, za kar smo doslej uporabljali namizne računalnike. Procesorska moč v pametnih napravah se z lahkoto kosa s hišnim računalnikom, zasloni so izjemno kvalitetni in odzivni, zato ne čudi, da kar okrog 70 % vseh spletnih uporabnikov za dostop do spletnih mest uporabi mobilni telefon.

Lahko telefon zamenja računalnik?

No, kar se nabora orodij, delovanja in spletnega prenosa podatkov tiče, vsekakor. Seveda pa ne moremo enačiti mobilnika s pravo tipkovnico na mizi in velikim računalniškim zaslonom pred seboj. Še vedno potrebujemo tudi namizni ali prenosni računalnik, ki vendarle zagotavlja večjo moč v primerih, ko potrebujemo kvalitetnejšo grafiko in procesor, ki poganja zahtevnejše programe ali igre.

In bodimo pošteni, tisti najbolj sposobni pametni telefoni tudi niso poceni. Tako za posamezne znamke in modele odštejemo celo slabega tisočaka, za kar pa si lahko privoščimo že zelo kvaliteten računalniški sistem. Torej, takšen mobilnik vendarle mora biti konkurenčen in pokazati svojo moč.

Kako telefon spremeniti v računalnik?

V resnici lahko svoj pametni telefon spremenite v računalnik na način, da tega doma ne boste več pogrešali. Kako? Dovolj zmogljiv pametni telefon lahko s pomočjo ustreznega programa in vmesnika povežete s tipkovnico, miško in monitorjem, ter pozabite, da pod mizo nimate velike škatle.

Tovrstni programi lahko vaš mobilnik povežejo tudi z oblačnim sistemom, v katerem so vam na voljo najrazličnejša orodja, ki jih tudi sicer uporabljate na svojem računalniku. Ker tako procesorske zahteve prenesete v oblak, lahko uporabljate tudi bolj »požrešne« in zahtevnejše programe. V resnici pametni telefon lahko postane računalnik.

V branje priporočamo ...