29 Jul 2021

Prispevek

Internet

Kako zavarovati svojo digitalno identiteto?

Kako zavarovati svojo digitalno identiteto?

Splet je vsem nam pošteno olajšal delo in predvsem dostop do brezplačnih informacij in vsebin. Če smo se nekoč lahko izobraževali le v šoli ali s pomočjo gradiva, ki smo ga nabrali v knjižnici, pa je danes to povsem drugače in bolj enostavno.

Na spletu imamo dostop do nešteto informacij in znanja, ki nam omogoča, da napredujemo, se učimo in lažje opravljamo svoje delo, hkrati pa skrbi tudi za zabavo. Čedalje pogosteje opažamo, da se praktično vse seli na splet in v digitalne oblake, kjer se nahaja tudi ogromno naših osebnih podatkov. Pa so tam varni?

V prvi vrsti za varnost na spletu skrbimo sami

To storimo tako, da si ob prijavi na različne portale izberemo zapletena uporabniška imena in gesla. Nekaj najslabšega je, če v geslo vključimo 123abc. Seveda si to najlažje zapomnimo, a hkrati poskrbimo, da je enako enostavno tudi za spletne kriminalce, ki si želijo do naših občutljivih podatkov.

Morda prvi hip menite, da vam je povsem vseeno, če vam vdrejo v nek račun na spletu, kjer imate dostop do kakšnih spletnih orodij. V resnici pa nepridipravi ne bodo vdrli tja, da bi sami uporabljali ta orodja, pač pa bodo iz pridobljenih podatkov na profilu in drugih digitalnih sledi prišli do vaše spletne pošte, kar pa lahko nato vodi do vdora v bančne račune in drugam.

Torej, že takoj na začetku imejte v mislih nekaj poglavitnih reči:

  •  Svoje podatke vpisujte le na preverjene spletne strani, ki so zaščitene s SSL certifikatom. Te boste prepoznali po zeleni ključanici v oknu brskalnika oziroma po začetku samega URL naslova, ki se mora pričeti s https (in ne s http).
  • Izberite unikatno uporabniško ime, v katerega vključite velike in male črke ter kakšno številko.
  • Izberite zapleteno geslo iz velikih in malih črk, vključite številke in posebne znake, kot sta klicaj in vprašaj.
  • Redno posodabljajte geslo oziroma ga v rednih intervalih spreminjajte.
  • Nikoli ne uporabljajte enakih dostopnih podatkov za več različnih računov. Če vam bodo vdrli v enega, bodo imeli dostop do vseh.
  • Uporabniško ime in geslo si zapomnite ali zapišite na papir ter shranite na varno mesto doma. Nikoli si gesel ne shranjujte na računalnik.

Ko si enkrat na spletu, tam ostaneš

Naše digitalne sledi (oz. digitalni prstni odtis) ostanejo na spletu za vedno. Nerealno bi bilo pričakovati, da bi lahko v celoti izbrisali svojo prisotnost na spletu. Zato je še toliko pomembnejše, da pazimo, kaj objavljamo na spletu, kakšne fotografije delimo in kaj pišemo.

Znano je, da dandanes razgovori za službo potekajo precej drugače kot nekoč. Potencialni bodoči delodajalec bo najprej preveril vaše življenje na spletu, se sprehodil skozi vaš Facebook in Instagram profil ter ocenil, ali ste primerni za njihovo prosto delovno mesto. Fotografije z žurk ali kakšni neprimerni komentarji vam seveda ne bodo v pomoč.

Tudi Google ve marsikaj, zato se ne slepite, da tam o vas ne bo moč najti ničesar. Če ste kdaj kaj objavili (pa čeprav ste morda zadevo izbrisali), je veliko možnosti, da še vedno obstaja digitalna sled nekje tam v širjavah velikega Googla.

Seveda je moč zahtevati izbris določenih zadev, ki se tičejo vas osebno, a je postopek morda nekoliko preveč zakompliciran za vsakega posameznika. Pa tudi potem še ni rečeno, da je vse »čisto«. Najbolje bo, če boste splet uporabljali z zdravo pametjo in zavedanjem, kaj vse ponuja in česa se je potrebno tudi paziti.

V branje priporočamo ...