29 Jul 2021

Prispevek

Internet

4 zanimiva dejstva o internetu

4 zanimiva dejstva o internetu

Internet je nekaj, čemur se danes enostavno ne moremo več odpovedati. Gre za nekaj, kar se je za vedno zarezalo v vse pore našega življenja. Če je bil pred leti internet zgolj nekaj nenavadnega in smo do njega dostopali s pomočjo namiznih računalnikov, ki so bili za nameček še počasni, je danes gonilo svetovnega gospodarstva.

Omogoča nam upravljanje strojev, neomejeno in super hitro komunikacijo, oglaševanje, prodajo, informiranje, skratka vse, kar nam pade na pamet. Internet ni več nekaj, kar je namenjeno zgolj nekaj izbrancem ali večjim podjetjem, pač pa služi pravzaprav vsakemu izmed nas. Za nameček do njega zdaj dostopamo s pomočjo pametnih mobilnih naprav, ki pri tem po levi in desni prehitevajo namizne računalnike.

Kako je nastal internet?

Nastanek interneta sega v obdobje konec 60-ih in začetek 70-ih let, ko so v ZDA želeli omogočiti hitrejšo izmenjavo informacij, predvsem v vojski in znanstvenih krogih. Zadeva se je izkazala za sila uporabno, kar je vodilo v širjenje mreže, informiranje ljudi o prednostih interneta in je počasi napredovalo do točke, kjer je sedaj.

Internet ali svetovni splet?

Internet ni svetovni splet. Internet lahko namreč uporabljamo tudi v bolj zaprtih skupnostih, kot so denimo v mrežo povezane univerze ali sorodna si podjetja. Svetovni splet (World Wide Web – WWW) pa je zgolj najbolj prepoznaven del interneta. Za brskanje po svetovnem spletu uporabljamo spletne brskalnike, kot so Chrome, Mozilla Firefox, Opera in podobni.

Google Chrome
Za brskanje po svetovnem spletu se najpogosteje uporablja Google Chrome.

Če želimo poiskati spletne strani na način, da vpišemo le nekaj ključnih besed, pa uporabimo spletne iskalnike, kot sta denimo Google in Najdi.si. Svetovni splet danes ponuja neomejeno možnosti, informacij, spletnih strani, zabave, skratka vse, kar si naše srce poželi.

Kako deluje internet?

Da internet deluje kot deluje, je zaslužen protokol IP (Internet Protocol), ki skrbi za promet informacijskih paketov, ki potujejo med računalniki ali omrežji.

Za laike pa je delovanje interneta videti tako, da si pri svojem telekomunikacijskem operaterju izberejo določen paket, priključijo računalnik na splet ali za to uporabijo uporabijo brezžično povezavo (WiFi). Hitrost prenosa podatkov je odvisna od njihove zakupljene količine pri operaterju in seveda od naprave, s katero so na splet povezani.

Za kaj vse uporabljamo internet?

Brez povezave v svetovni splet si dandanes pravzaprav ne znamo več predstavljati življenja. Ko potrebujemo informacijo o tem, kje opraviti najugodnejši nakup, to poiščemo na spletu. Ko želimo preizkusiti kakšen nov recept, ga poiščemo na spletu. V želji po zabavi odklikamo na splet, kjer nas čaka obilica glasbe, filmov, iger, skratka vsega, kar nas zanima.

Splet uporabljamo tudi za posel, saj si je težko predstavljati podjetje ali podjetnika, ki ne bi imel svoje spletne strani, preko katere bi nagovarjal svoje stranke. Preko spleta tudi komuniciramo. V ta namen uporabljamo tako spletno pošto kot najrazličnejše spletne aplikacije in socialna omrežja. Na spletu pa se tudi spoznavamo, poiščemo partnerja in si na ta način močno olajšamo samo iskanje.

Splet je prepoln dobrot, a tudi nekaterih pasti, katerim se je dobro izogniti. Tako kot v resničnem življenju tudi na spletu na nas prežijo nepridipravi, ki bi se radi okoristili z našimi osebnimi podatki. Internet je danes resda postal nepogrešljiv del našega življenja, a je potrebno biti pri njegovi uporabi pazljiv.

V branje priporočamo ...