29 Jul 2021

Prispevek

Internet

Kako pomemben je v resnici dizajn spletne strani?

Kako pomemben je v resnici dizajn spletne strani?

Če ste mnenja, da je bistvo spletne strani ponujanje določenih informacij in delovanje brez težav, ste zgrešili še nekaj bistvenih delov, ki močno vplivajo na promet posamezne spletne strani in s tem seveda tudi vplivajo na prodajo v podjetju.

Eden ključnih delov uspešne spletne strani, ki je dodana vrednost podjetju, je vsekakor njen dizajn. V nadaljevanju članka si preberite, zakaj mora biti spletna stran danes moderna in zakaj mora slediti zadnjim smernicam s področja spletnega oblikovanja.

Uporabniška izkušnja

Ker je splet poln spletnih strani in trgovin, je poln tudi konkurence na trgu, kjer konkurirate drugim. Da bi se prebili mednje ali morda celo na vrh, boste morali upoštevati nekaj spletnih zakonitosti, ki tam trenutno vladajo. Ena teh je zagotovo moderen spletni dizajn.

Ko rečemo moderen, ne mislimo zgolj na to, da je videti dobro. Moderen spletni dizajn pomeni, da je spletna stran oblikovana tako, da se bo obiskovalec na njej hitro znašel. Vajeni smo skakati od ene do druge spletne strani, pregledovati podobne ponudbe, a pri tem vede ali nevede v glavi ocenjujemo, katerim bomo zaupali in katerim ne.

Se bodo obiskovalci znašli pri vas doma?

Predstavljajte si situacijo, da pridete na morje v apartma, ki ni narejen po nekih splošno sprejetih in uveljavljenih standardih. Ko vstopite skozi glavna vrata, se namesto na hodniku znajdete v dnevni sobi. Ta je brez vrat in vodi v kuhinjo, kjer se nahajajo vrata, ki peljejo v stranišče. Hmmm, iz stranišča naravnost na balkon, kjer je v kotu majcena tuš kabina in umivalnik.

Ne bo šlo, kajne? Tudi obiskovalec spletne strani samodejno pričakuje določene stvari tam, kjer so po navadi na preostalih spletnih straneh. Za začetek mora biti spletna stran pregledna ne glede na napravo, na kateri se prikazuje. Na velikem namiznem zaslonu seveda nekoliko drugače kot denimo na mobilnem telefonu. A kljub temu uporabniku prijazno.

Je vse tam, kjer mora biti?

Glavnega menija seveda nihče ne pričakuje nekje na sredini ali na dnu strani. Ta se vedno nahaja povsem zgoraj, tako kot je pričakovano, da se meni na mobilnih napravah znajde v desnem ali levem zgornjem vogalu, v obliki črtkanega kvadrata.

Trenutne smernice glede oblikovanja spletnih strani so tudi, da je povsem pri vrhu vdelan tako imenovani slikovni drsnik (slider), v katerem se izmenjujejo zadnje novice, izdelki ali najpomembnejše storitve podjetja. Nekateri ga ne marajo, a ta hip večina spletnih strani deluje podobno.

Povsem na dnu, v nogi strani, obiskovalec pričakuje podatke o podjetju. Torej, naslov podjetja, telefonsko številko, email naslov in morda zemljevid, kako do njih. V nogi strani vedno pričakujemo tudi pravna obvestila, kot so piškotki in splošno o pogojih ter uporabi same spletne strani.

Zakaj je to tako zelo pomembno?

Da je spletna stran oblikovana tako, da jo obiskovalec razume, je seveda zelo pomembno. Od tega bo odvisno, ali ga boste na strani zadržali in mu na koncu tudi prodali tisto, kar pač ponujate. Zapletene in nerazumljive spletne strani kupce namreč odganjajo. Še posebej previdni pa morajo biti tudi lastniki spletnih trgovin, kjer je še kako pomembno, da je sam nakupni proces logičen, enostaven in udoben.

V branje priporočamo ...